České snookerové tour (ČST II.)

napsal Tomáš Bejček

O víkendu 25. a 26. 3. 2023 se na pražské Kolbence odehrál druhý turnaj ze série České snookerové tour (ČST). Přihlásilo se 15 hráčů, kteří byli rozděleni do 4 skupin.

V první skupině se utkali Jiří Švorc, Tomáš Bejček a Eva Mašková. Zápasy byly velice vyrovnané a všechny skončily 2:1. Ze skupiny nakonec postoupili Tomáš Bejček a Eva Mašková.

Z druhé skupiny postoupil podle očekávání Rostyslav Bovonenko, jemuž dokázal vzít jeden frame jen Kadek Korek. Kadek postoupil z druhého místa, když porazil Jiřího Zlámaného a Petra Lohonku, syna Evy Maškové. Tento mladý chlapec by se mohl stát budoucí nadějí kulečníkových sportů. Má talent i zázemí, jen tak dál!

Třetí skupinu opanoval Bálint Elekes, Maďar žijící v ČR, který se vrátil ke své snookerové vášni. Bylo vidět, že s tágem to umí a postupně porazil všechny ostatní ve skupině (Luďka Ondračku, Pavla Vachalce a Karla Salavce). Účast v play-off si vybojoval také Luděk Ondračka, který přetlačil Pavla Vachalce.

Poslední, čtvrtá, skupina byla velmi silná. Soutěžili v ní Mykhailo Kusen, Kryštof Michal, Jindřich Prchal a Alexej Taf. Bylo proto jasné, že jeden ze silných hráčů bude vyřazen již ve skupině. Zápasy byly velmi dramatické. Kousal i papírově nejslabší Alexej Taf. Sice všechny své zápasy prohrál, ale vzal frame a málem i zápas Mykhailu Kusenovi (v decideru již Mykhailo potřeboval snooker na růžové). Jindra Prchal porazil Kryštofa Michala 2:0. Mykhailo porazil Jindru 2:0, a tak v posledním zápase potřeboval Kryštof porazit Mykhaila 2:0. To se mu však nepodařilo, a tak ze skupiny postoupili Mykhailo Kusen a Jindřich Prchal.

Ve čtvrtfinále proti sobě nastoupili Rostyslav Bovonenko a Jindřich Prchal, Tomáš Bejček a Luděk Ondračka, Kadek Korek a Bálint Elekes. Mykhailo Kusen měl volný los, protože Eva Mašková účast v nedělním play-off vzdala.

Zápasy mezi Rostíkem a Jindrou a Tomášem a Luďkem byly poměrně jednoznačné a skončily 3:0 ve prospěch Rostíka a Tomáše. Podobně jednoznačně se vyvíjel i zápas mezi Kadekem a Bálintem. Kadek vedl 2:0, Bálint se však dokázal do zápasu poté, co se Kadek ve třetím frame sám zasnoookeroval na růžové, vrátit. Rozhodl až pátý frame a šťastnější byl Kadek, který postoupil do svého prvního semifinále v ČST.

Semifinále proběhla velmi rychle. Ukrajinští snipeři Rostík a Míša nedali Tomášovi a Kadekovi šanci. Oba své zápasy vyhráli bez ztráty frame 3:0. Rostík zaznamenal v zápase s Tomášem i nejvyšší náběh turnaje 46.

Finále tedy bylo čistě ukrajinské a bylo i velmi dramatické. Rosťa v utkání dvakrát vedl o jeden frame, Míša však vždy zareagoval a skóre srovnal. Utkání tak dospělo do decideru, který se hrál velmi takticky a byl plný jistot. Do barevné dohrávky hráči vstupovali s přibližně vyrovnaným skóre. Míšovi se pak podařilo dostat Rostíka do dobrého snookeru, na kterém „vydělal“ několik trestných bodů. Rostík pak potopil žlutou a zelenou a následovala dlouhá bitva na hnědé, ve které oba neproměňovali šance na dlouhé potopení. Nakonec hnědou dokázal potopit Míša a poté dohrál i celý stůl.

Vítězem se tedy stal Mykhailo Kusen a Rostyslav Bovonenko se musel spokojit s druhým místem.

„Na konci finále jsem byl už hodně nervózní,“ uvedla současná česká snookerová trojka Rostyslav. „Poslední frame byl hodně taktický, žádný z nás nechtěl prohrát. Bohužel jsem na hnědé nevyužil některé šance na dlouhé potopení,“ popsal závěr zápasu Rostyslav. „Gratuluji Míšovi, vítězství si zasloužil. Je to pro mě hodně těžký soupeř. Prohrál jsem s ním už podruhé, snad se mi to příště podaří zlomit,“ zhodnotil Rostyslav.

Mykhailo měl radost z vítězství, ale uznal i kvality soupeře. „Rostyslav hrál ve finále lépe, ale já jsem měl více štěstí. Asi mi pomohly i zkušenosti. Mám přeci jen odehráno více než 100 turnajů,“ podotkl Míša, který hrál na Ukrajině v národní špičce. „Je to moje první vítězství v ČST, ale nemohu to považovat za úplně uspokojující, protože turnaje se neúčastnila řada kvalitních českých hráčů. Těším se na další turnaje a zápasy s těmi nejlepšími,“ uzavřel vítěz turnaje.

Další ČST se koná 22. a 23.4 v Třebíči. Doufáme, že účast bude co nejlepší.

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR