Mistrem Moravy ve snookeru je JM Hustin

napsal: Tomáš Kejla

V Napajedlích se konalo první Mistrovství Moravy ve snookeru. Úvodní turnaj série Mistrovství ČMBS opanoval Jean Marie Hustin. Ve finále porazil Jiřího Stehlíka 4-2. Ze třetího místa se radoval Michal Číž.

O prvním červnovém víkendu se do Napajedel sjeli hráči ze všech koutů Moravy, aby se poprvé v historii utkali o titul Mistra Moravy ve snookeru. Mezi hlavní favority patřili Jean Marie Hustin a Jiří Stehlík, oba z pořádajícího klubu Royal Snooker Club, a Martin Cupal a Michal Brzica z klubu SC Studénka. Všichni čtyři jsou zároveň českými reprezentanty. 

Na slavnostní zahájení turnaje přišla i paní starostka Napajedel, inženýrka Irena Brabcová. Ve své řeči ocenila práci Jean Marie Hustina na zbudování krásné snookerové herny a popřála všem spoustu úspěchů v turnaji.

Po sobotní skupinové fázi, ve které se žádné větší překvapení nekonalo, v turnaji zůstalo 16 hráčů včetně výše zmiňovaných favoritů.

První kolo vyřazovací části byla jiná písnička. Pro oba reprezentanty ze Studénky se stalo osudným.

Jako první se s turnajem rozloučil Michal Brzica, který bohužel narazil na budoucího finalistu Jiřího Stehlíka. Michalovi se sice podařilo zvítězit v úvodním framu a dostat se do vedení. Šance měl i v závěru druhého framu a kdyby se mu je povedlo proměnit, mohlo být všechno jinak. Jirka svou trpělivou hrou Michala udolal a srovnal na 1:1. Ve zbývajících framech pečlivou hrou nedovolil další pochyby o svém vítězství v zápase.

Martin Cupal se střetl s Petrem Žákem ze Snooker clubu Hvozdná. V hodně taktickém úvodním framu plným jistot a vynikajicích snookerů se rozhodovalo až na černé kouli. O bod jej získal Martin a stejně jako jeho týmový kolega, šel do vedení v zápase. Ve druhém framu byl úspěšnější Petr. Ve třetím framu se opět rozhodovalo na černé kouli, tentokrát se z vítězství radoval hráč z Hvozdné. I v pátém framu padlo rozhodnutí až na závěr, na poslední kouli. 39:37 zvítězil Petr Žák a překvapivě postoupil přes mnohem zkušenějšího Martina Cupala.

Ve druhém kole měl namále Michal Číž z Royal Snooker Clubu Napajedla. Přední klubový hráč nedokázal udržet koncentraci po celý zápas. Po jasném vítězství v prvních dvou framech polevil. Snaha dostávat se do náběhů za každou cenu neměla patřičný efekt. Radovan Michalova nesoustředění a přemíry snahy dokázal využít a dvěma framy v řadě srovnal na 2:2. Rozhodnutí přijít musí a taky přišlo. Jak jinak, než na černé kouli. 47:43 zvítězil favorizovaný Michal.

V prvním semifinále se střetl seniorský Mistr ČR Jean Marie Hustin s Michalem Čížem. Jean Marie až do semifinále neprohrál jediný frame. Šňůru se nepodařilo přetrhnout ani Michalovi. Hustin se do finále turnaje dostal bez jediného klopýtnutí.

Ve druhém semifinále se střetl Jirka Stehlík s Petrem Žákem. Stejně jako Jean Marie i Jirka zvítězil 3:0.

Nenašli byste jiné dva hráče, kteří spolu tak často hrají finále. Naposledy se utkali na seniorském turnaji Napajedla Open. Zde Hustin porazil Stehlíka 4:1. Jirka měl tak Jeanovi co oplácet. 

V prvním framu finále zvítězil Stehlík na černé kouli. Ve druhém framu, v taktické bitvě vítězí Hustin. Zvrátit na svou stranu se Jeanovi podařilo i třetí frame. Poprvé v zápase šel do vedení. Nevydrželo však dlouho a následující frame získal v tuhé bitvě bez jediného většího náběhu Jirka. Bohužel pro něj to byl poslední frame, který získal. Zbývající dva framy potřebné pro vítězství spadly do klína Hustinovi.

Jean Marie Hustin si po vítězství na Mistrovství Moravy vystaví na poličku slávy další cenou trofej.

Celý průběh turnaje sledovala Televize Slovácko. Reportáž

Mistrovství Česka nás čeká v září v Praze. Celorepublikové mistrovství se odehraje v prosinci, hostit jej bude opět Royal Snooker Club v Napajedlích.

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR