Lukáš Křenek prvním vítězem sezóny

V pražské herně Billiard centrum MSK, v obchodním domě Galerie Harfa se v novém prostoru odehrál staronový úvodní turnaj sezóny. Z dvacítky hráčů, mezi kterými byli všichni, kteří v současném českém snookeru něco znamenají, zůstal jediným neporaženým hráčem Lukáš Křenek. Ve finále porazil Aleše Herouta 4:0. Nový systém soutěží se na prvním turnaji sezóny ukázal jako funkční. Od letoška je nejlepších osm hráčů českého snookerového žebříčku + obhájce titulu přímo nasazeno do turnaje, ostatní se utkávají v kvalifikacích. Z každé kvalifikační skupiny postoupí maximálně polovina hráčů do samotného turnaje.


Tento systém poslal do kvalifikace hráče jako je Křenek, Horní nebo Forman. Za normálního stavu by musel kvalifikaci hrát i obhájce titulu Williams, který po loňské sezóně skončil na nezáviděníhodném místě, zůstal devátý.

Cesta nového vítěze začala tedy v pražské kvalifikaci. Ve skupině s Kociánem, Horním, Haem a Koubou se utkal o dvě postupová místa. Všechny zápasy vyhrál, ačkoli v posledním zápase s Koubou to bylo jen tak tak. Za stavu 1:1 měl Kouba růžovou matchballovou, bohužel pro něj ji nepotopil a Křenek tak odjížděl z kvalifikace jako jasný postupující. Společně s ním postoupil ze skupiny Josef Kocián.

Ve druhé skupině se objevil pro český snooker neznámý zato zkušený poolový mladík, Michael Gulik. Se stoickým klidem sehrál všechny zápasy a všechny je i vyhrál. Na své cestě za prvním místem ve skupině prohrál jen jeden jedný frame. Na druhém místě skončil Dobrynský. Právě on dokázal Gulikovi přistřihnout křídla. Třetím skončil nestor Šlehofr.

V brněnské kvalifikaci se mezi nejlepší dostali Radek Luner a junior Martin Forman. Z třebíče pak postoupili Chren, Ondračka, Chládek a Svoboda.

Nejvyšší náběh kvalifikace padl v Praze. 61 Lukáše Křenka ze zápasu s Horním.

Finálový turnaj se odehrál systémem pětičlenných skupin s následným PlayOff pro 12 hráčů. Vítězové skupin postoupili přímo do čtvrtfinále, druzí a třetí ze skupin se utkali ve čtyřech osmifinálových zápasech.

Skupina A byla skupinou obhájce titulu Heatha Williamse, jenž je do hlavního turnaje nasazen jako jednička. Očekávaný postup z prvního místa se však neodehrál. V zajímavém souboji Williams, Hustin, Forman, kde se všichni navzájem porazili, nejlépe skončil belgičan Hustin následován australanem Williamsem a brňákem Formanem. Černého Petra si vytáhl Prchal a Ondračka. Ti dva se po skupinách s turnajem rozloučili.

Skupina B patřila mládeži. Přímo do čtvrtfinále postoupil 17letý Herout, do osmifinále 13letý Matějíček a 16letý Gulik. Dobrynský a Kocián bohužel “mladým puškám” neunikli.

Ve skupině C se sešli finalisté loňského Mistrovství republiky Kubiš a Křenek. Oba dva podle očekávání postoupili. Ze třetího místa prošel Zusmanovic. Třebíčští Chládek a Svoboda skončili na nepostupových místech.

Skupinu D opanovala Morava. Z prvního místa postoupil Rendla a ze třetího Luner. Vklínit se mezi moraváky dokázal akorát pražák Kohout. I zde dva hráči do dalších bojů nemohli zasáhnout. Chren a Šlehofr se s turnajem rozloučili.

Osmifinále

Křenek-Gulik. Pro mladého Gulika byl několikanásobný mistr republiky příliš velkým soustem. Ač se Michael snažil jak jen mohl, získal jen jeden frame. Jeho jméno se díky hře, kterou na turnaji předváděl, dozajista jak hráčům tak přihlížejícím vrylo do paměti.

Matějíček-Zusmanovic. Nejvyrovnanější osmifinále turnaje se vyvíjelo zajímavě. První frame vyhrál Zusmanovic, druhý Matějíček, třetí zase Zusmanovic. Zápasy se hráli na tři vítězné, Osipovi chyběl jen jeden frame. Honzík stejně jako Michael překvapuje klidnou hrou s rozmyslem. Osip nedokázal vystoupit na poslední schod. Prohrál dva framy za sebou a zklamaně se s turnajem rozloučil.

Williams-Luner. Nejrychlejší osmifinále. 40 minut, 3:0. Co dodat?!

Kohout-Forman. Dan se dobře vyspal, přeci jenom je výhoda být domácím hráčem. Matin Forman s postupem ze skupiny moc nepočítal a nezajistil si v Praze ubytování. Kvůli právě probíhajícímu LaverCupu se nedalo na poslední chvíli nic sehnat a on musel na noc zpátky do Brna. Dvě dlouhé cesty a málo spánku se na jeho hře zřetelně odrazilo. S turnajem se rozloučil prohrou 0:3.

Je až s podivem, jak se Lukáš Křenek se sílou soupeře zlepšuje. Jeana Marie Hustina nechal více sedět než hrát. Semifinálovou účast si zajistil vítězstvím 3:0. Dosáhl ho i díky náběhům 55 a 43. Ve druhém čtvrtfinále se hrálo a hrálo a hrálo, až se dohrálo. Rendla přehrál Matějíčka 3:1 a postoupil dál.

Kubiš s Williamsem jsou dobří kamarádi. Ne však u stolu, tam neznají bratra, natož kamaráda. Zápas skončil těsným rozdílem, Kubiš díky závěrečným dvěma framům zvítězil 3:2. Stejně těsné bylo i poslední čtvrtfinále. Kohout s Heroutem se do čtvrtého framu dostali za vyrovnaného stavu, o framy se do té doby střídali. Liché vyhrával Kohout a pětka je lichá, říkal si. Rozhodlo se až v úplném závěru v barevné dohrávce. Úspěšnější byl nakonec Herout.

Křenek v semifinále přehrál Rendlu 3:1. Lukáš prohrál první frame a to ho nejspíš nakoplo k soustředěnější hře. Druhé semifinále obsadila juniorská reprezentace. Herout (česká jednička) a Kubiš (současný mistr republiky). Čekalo se všechno, ale že to skončí 3:0 ne. V loňské sezóně byl zejména v závěru v zápasech úspěšnější Kubiš. Letos to možná bude obráceně. Herout začal dobře.

Po několikáté se ve finále sešel Křenek s Heroutem. Zatím nikdy Herout nevyhrál. To mu nejspíš svazuje ruce. Ono je dobré chtít vyhrávat, porazit konkrétního hráče, klást si cíle. Aleš to však přehání. Jak se říká, moc to žere. Místo toho, aby si hru užíval, začne v momentě nepříznivého vývoje zmatkovat. To mu bohužel bylo ve finále osudným. Pěkná hra s Kubišem zůstala v semifinále. Křenek i díky Heroutově nervozitě zvítězil jasně 4:0. V posledním framu ještě nůž, který Alešovi vrazil do zad otočil, sebral mu totiž ocenění za nejvyšší náběh. Novým bylo 81.

Lukáš Křenek patří bezesporu k absolutní špičce českého snookeru a my jsme moc rádi, že se do turnajů vrátil. Vítězství na turnaji jej posunulo do první šestnáctky. Další vítězství by ho mohlo přiblížit nasazované osmičce. Rozhodně by si to zasloužil.

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR