Nový formát, noví mistři

Vítězem Mistrovství republiky klubů se stali hráči z SK BC PRAHA. Jiří Kubiš a Heath Williams porazili ve finále Jakuba Rendlu a Jean Marieho Hustina z DELTA BRNO 3-1. Heath zápas rozhodl nejvyšším náběhem turnaje 79 bodů. Oba týmy si k pohárům a diplomům odvezly z turnaje i pozvánku na nadcházející Mistrovství Evropy v Albánii.

 

TÝMY
REBELS!
Aleš Herout Daniel Kohout
DELTA FORCE
Jakub Rendla Jean-Marie Hustin
SK BC MASTERS
Tomáš Kejla Kryštof Michal
BALLS DEEP
Jiří Kubiš Heath Williams
ŠLEHOFRD
David Šlehofr Jan Meisner
LUCKY BASTARDS
Libor Břicháček Josef Kocián
OLD SCHOOL
Eva Mašková Jan Kotěra
SBP
Vladimír Šťastný Marek Vyčítal

Mistrovství se zúčastnilo 8 týmů složených ze dvou hráčů. Týmy byly rozděleny do dvou skupin podle celostátního žebříčku. Pro nasazení bylo použito umístění nejlepšího hráče v týmu. Ze skupin postupovaly dva týmy do PlayOff, kde se utkaly křížem. Každý zápas se hrál na BEST OF 5 s tím, že hráči se po jednom framu střídají a ve třetím framu hrají ve dvojicích-stejný systém jako má například Davis Cup v tenise. Každý zápas se hrál na jednom stole.

Ve finále se očekávala tuhá bitva. Na jedné straně dva mistři republiky-junior Kubiš a senior Williams, na straně druhé dva nejlepší hráči Moravy, Hustin a Rendla.

Po prvním framu se do vedení dostal tým DELTA FORCE. Jean Marie Hustin porazil Heatha Williamse až v úplném závěru. Obdobně se vyvíjel i druhý frame, tentokrát však slavil Kubiš. V doublech byl pražský tým BALLS DEEP v turnaji druhý nejlepší, prohrál jen jeden jediný zápas a ve finále to nebylo ;) BALLS DEEP se dostaly do vedení. Rozhodnutí přišlo záhy. Heath po nepřesné Jakubově jistotě se nadýchl a ponořil do snookerového transu. Z něj se probral až po 79 uhraných bodech. Skvělým náběhem rozhodl zápas a získal i trofej za nejvyšší náběh turnaje. Těsně překonal Hustina, který zahrál ve skupinách 76.

Semifinálové zápasy k sobě svedly týmy složené z těch nejlepších hráčů dneška. Tři týmy z SK BC Praha a jeden tým z Delty Brno.

BALLS DEEP; Kubiš s Williamsem se v prvním semifinále utkaly s Kejlou a Michalem z SK BC MASTERS. Zajímavý zápas se rozhodl až v posledním možném framu, kdy Williams porazil Kejlu. V prvním utkání ukradl Williamsovi frame Michal, ve druhém zase Kubiš Kejlovi. Do dvojic se nastupovalo za vyrovnaného stavu. Oba týmy ještě žádný zápas ve dvojicích neprohrály. Po tomto utkání zůstal neporaženým tým SK BC MASTERS. “Myslel jsem si, že naše hra ve dvojicích je tady nejlepší. Vy jste ale sakra dobří!” komentoval frame Jirka Kubiš. Měl pravdu, duo Kejla-Michal nenašlo v turnaji přemožitele. BALLS DEEP potřebovali na postup do finále uhrát oba dva zbývající framy. Kubiš se pustil do boje s Michalem. Přesnou hrou odstavil seniorského mistra republiky od možností potápět a rychle se dostal do více než padesátibodového vedení. Ač se Kryštof snažil, nedokázal rozjetý vlak dohonit. Poslední zápas Kejla vs Williams se nesl v podobném duchu. Williams se také rychle dostal do vedení a Kejlovi nedal šanci. BALLS DEEP zaslouženě postoupily do finále.

Brněnští DELTA FORCE ve složení Hustin-Rendla se v semifinále č.2 střetli s pražskými mladíky REBELS!! v sestavě Kohout – Herout. REBELS! si dělali na vítězství v turnaji velké naděje. Bohužel se jim nevyplnili a junioři byli zničeni silou z Moravy. V prvním framu přehrál Hustin Herouta a ve druhém Rendla Kohouta. Ve dvojicích byli chlapci z SK BC Praha pod obrovským tlakem. Nakonec se to po skoro hodinové bitvě povedlo. Na posledních koulích soupeře předehnali a vynutili se tak další frame. Do čtvrté hry nastoupil Hustin a Herout. Aleš dokázal Jean-Marieho rychle přehrát. Zápas se dostal do posledního možného framu. Kohout vs Rendla. Divokost vs klid. Útok vs Jistota. Souboj se rozhodoval na posledních koulích. Ty dostal do kapes Rendla, poslal tím mladíky domů. Jakub zahrál v turnaji skvěle, v singlech prohrál až ve finále. Kohout s Heroutem pak dlouho seděli s nepřítomným výrazem u stolku. Sen o další reprezentaci se rozplynul.

Ve skupinách se objevilo několik nadějných týmů s aspirací na přední umístění. David Šlehofr přivedl Jana Meisnera, vedoucího hráče české poolové tour. Libor Břicháček přijel s dlouholetým kamarádem Josefem Kociánem. Ke snookeru se po několika letech vrátila bývalá mistryně republiky Eva Mašková. Za týmového kolegu si vybrala Jana Kotěru. A nakonec přijeli i kluci z Plzně, Vladimír Šťastný a Marek Vyčítal.

Ve skupině A se sešli týmy REBELS!, SK BC MASTERS, ŠLEHOFRD a OLD SCHOOL. Ve skupině B potom týmy BALLS DEEP, DELTA FORCE, LUCKY BASTARDS A SBP.

Hned v prvních zápasech se rodila překvapení. Daniel Kohout prohrál s Janem Kotěrou a Delta Force, pozdější finalista turnaje, měli co dělat, aby udolali šťastné bastardy Břicháčka s Kociánem. Delta prohrávala čtyřhry a potřebovala vyhrát poslední dvě hry. Do první nastoupil Hustin a Pepovi Kociánovi nedal sebemenší šanci. Ihned po rozstřelu zaútočil a skončil až po 76 uhraných bodech. Nádherným a dlouho i nejvyšším náběhem turnaje poslal zápas do rozhodujícího framu. Rendla se nechtěl nechat zahanbit a i díky pěknému náběhu 42 bodů rozhodl o vítězství Delta Force 3:2.

Ve druhých zápasech se pozornost obrátila k prvnímu stolu. Do úvodního utkání Rebels! se Šlehofrd proti sobě nastoupili dva nejlepší hráči. Snookerista Herout a poolista Meisner. Po úvodní taktické výměně se první k potopení dostal Aleš. U stolu však nevydržel dlouho, po nešťastné chybě přenechal rozhozené koule soupeři. Honza se pustil do sobě vlastní přesné střelby. Minul až po 46 bodech v náběhu. Na stole zůstala jen pětice červených. Aleš věděl, že je tento zápas životně důležitý a může znamenat i vyřazení ze skupiny. Rozkaz zněl jasně, „DOHRÁT!“. Snadno se řekne, hůř udělá. Aleš je však i přes svůj věk ostříleným hráčem a jen tak se nesloží. Kompletní dohrávka ne úplně jednoduchého stolu znamenala první bod pro Rebels!. Další přidal Kohout, který porazil Šlehofra. Mladíci vyhráli i dvojice, překvapivě tak odsoudili tým Šlehofr-Meisner k zapomnění. SK BC Masters, čtyřicátníci z Billiard Centra si vedli dobře. V prvním zápase se Šlehofrd zvítězili 3:1 (jediný frame prohrál Michal s Meisnerem). S Old school to bylo ještě lepší, bez ztráty kytičky. Rozhodující byl zápas s Rebely. V něm se rozhodovalo v pátém framu. Souboj trenéra s žákem vyhrál kupodivu trenér. SK BC Masters postoupili z prvního místa, Rebels z místa druhého.

Ve skupině B si to o postup rozdali Balls Deep (Williams-Kubiš) s Delta Force (Rendla-Hustin). Balls Deep taktizovali a když viděli, že je ve vedlejší skupině dohráno a je jasné pořadí, zachovali se podle toho. Zápas prohráli 1:3. Přišlo jim totiž, že starci budou menší sousto a snazší cesta za toužebně vyhlíženým finále. I to se však nemuselo vyplatit, semifinále vyhráli jen těsně.

Turnaj se hrál až do pozdních hodin, poslední frame skončil ve čtvrt na dvanáct. Balls Deep se stali prvním mistrem republiky dvojic a bouchalo se šampaňské. Ač jsme byli unavení, přece jen šťastní. Někteří vyhráli, některým se to nepovedlo. Všichni si však zaslouží pochvalu, nikdo nic, kromě nejmenovaného týmu, nedal nic zadarmo. Skvělý formát, který ze dvou hráčů udělá jeden celek. Souboje na jeden frame, které z vás vyždímají to nejlepší, co ve vás je.

Už se těšíme na další, znělo ze všech úst.

V příštím roce zkusím najít prostor pro více takových turnajů, zaslouží si to.

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR