Herout zaslouženě vítězem TOP16

O víkendu 10.12.-11.12.2016 proběhl v herně Billardcentra v Galerii Harfa osmý ročník prestižního turnaje TOP 16 CUP 2016 pro nejlepší hráče České republiky ve snookeru.


I přes několik omluvenek hráčů z první šestnáctky uplynulé sezóny byla kvalita předvedené hry opět vysoká.

Hlavně se o to postaral momentálně hráč číslo jedna českého žebříčku Aleš Herout, který nakonec v celém turnaji zvítězil a stal se tak poprvé držitelem krásné trofeje pro vítěze.

Pořadatel turnaje, SK Viktorie Ořech, udělal v tomto ročníku změnu. Poprvé se nehrálo rovnou KO systémem, letos mu předcházely skupiny. Čtyři skupiny po čtyřech hráčích, ze kterých postupovali první dva v pořadí.  Ve skupinách a ve čtvrtfinále se žádné překvapení nekonalo a vše dopadlo podle předpokladu.

Pouze jedno čtvrtfinále přineslo dramatický a vyrovnaný souboj až do konce. D.Milý – J. Rendla 3 : 2 se rozhodovalo v pátém framu na posledních koulích.

V jednom semifinále na sebe narazilo stejně jako před rokem stále vice se prosazující mládí A.Herout – J.Kubiš a v druhém D. Kohout – D.Milý.

Semifinále A.Herout – J.Kubiš přineslo výborný snooker , hrálo se otevřeně a útočně bez velkého taktizování. Nakonec zvítězil A.Herout 4:2 a J.Kubiš stejně jako před rokem ztroskotal v semifinále se stejným soupeřem.

Druhé vyrovnané semifinále D. Kohout – D. Milý 4 : 3 musel rozhodnout až sedmý frame a poslední dvě koule na stole.

Před finále tohoto ročníku turnaje bylo jasné, že turnaj TOP 16 bude mít premiérového vítěze.

Ve finále se projevila výborná forma A. Herouta a také jeho loňská zkušenost z finále s Lukášem Křenkem. D. Kohout ve finále působil trochu nervóznějším dojmem, a to také rozhodlo. Ač se snažil sebe víc, ke své hře se nedokázal dostat a prohrál 4 : 1.

Velké poděkování za výborné rozhodování turnaje po oba dny patří A. Millsovi a za organizační činnost D. Šlehofrovi.

Trofej za nejvyšší break turnaje si odnesl A. Herout ( 72 ) .

napsal: Jan Vodrážka

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR