Výsledky Mistrovství ČR 2016

Sezóna vyvrcholila třemi turnaji o mistra ČR v hlavní kategorii, v kategorii juniorů a v disciplíně 6-red.

MČR Juniorů

 

Mistrovství juniorů se odehrálo v polovině dubna v sobotu 16. dubna. Vzhledem k tomu, že se přihlásilo pouze 5 hráčů, hrále se pouze jedna skupina, z níž hráči na prvních 4 místech postoupili do play-off. Přihlásil se i loňský juniorský mistr Jiří KubišMCR Juniori 2016 a spolu s Alešem Heroutem byli favority turnaje. Černého Petra skupiny si vytáhl Martin Forman, který uhrál pouze jeden frame s Lukášem Veverkou. Skupina nenechala nikoho na pochybách, že si Aleš Herout po neúspěchu v loňském turnaji přijel spravit náladu a skupinou proplul bez ztráty kytičky a zahrál 6 breaků nad 30 bodů (nejvyšším byl 49, Aleš tak byl jediným z hráčů s breakem nad 30). Play-off svedlo dohromady v semifinále Aleše Herouta s Lukášem Veverkou a Jirku Kubiše s Honzou Matějíčkem. Aleš vyhrál s přehledem 2-0 s breaky 61 a 43. Jirkovi utekl první frame, ale poté zápas zvládl po výsledku 2-1. V krásném finále plném breaků a kvalitního snookeru přehrál Jirka Aleše 3-2. Jirka vyhrál první frame náběhem 58 bodů, Aleš si vzal s převahou další dva s náběhy 36 a 76, ale Jirka se nedal a stav otočil a rozhodující frame si vyloženě pohlídal. Obhájil tak loňský titul.

 

MČR 6-red

Týden na to se konalo mistrovství v disciplíně 6-red, kdy se hrají framy na 6 červených. Jde sice o pohodový turnaj, kde má velký vliv i náhoda a štěstí, ale i tak bylo k vidění plno napínavého snookeru. Hráčů se přihlášilo 16 (řada z nich byli hráči, kteří pravidelně hrají středeční 6-red turnaje na Harfě pořádané Tomášem Kejlou), kteří se rozdělili do 4 skupiny hraných na 2 vítězné framy. Přihlásil se i loňský vítěz Aleš Herout a byl (jako v každém turnaji) horkým favoritem na obhajobu. Skupiny nenabídly moc překpvapení a postoupili žebříčkově lepší hráči. Aleš, Kryštof Michal i Dan Kohout dokonce neztratili ani frame, David Šlehofr ztratil jeden s Jindrou Prchalem. Ve skupinách zahrál nejvyšší break Dan Kohout v hodnotě 44 bodů, dalším pěkným výkonem bylo 39 od Aleše Herouta. Do čtvrtfinále byli nasazení první dva ze skupin a vítězové skupin obhájili svůj výkon a do jednoho vyhráli, i když Dan Kohout nad Lukášem Veverkou až v posledním rozhodujícím framu. Semifinále Aleše proti Davidovi mělo jednoznačný průběh, Aleš navíc zahrál nádherný break 68. Kryštof Michal přehrál Dana Kohouta 3-1 a mohlo začít finále. V tom měl převahu Aleš, vyhrál 4-1 a uchoval si titul mistra v 6-red pro další rok.

 

Mistrovství ČR – hlavní kategorie

Oproti ostatním mistrovským turnajům je tento součástí žebříčku s nejvyšší bodovou dotací. Každoročně se na turnaj sjedou hráči z celé republiky – a to i ti, kteří se oficiálních turnajů neúčastní, hrají v regionu, nebo hrají jiné kulečníkové disciplíny. V letošním roce do bojů zasáhlo 52 hráčů, kteří se poprali o 32 míst ve vyřazovací části. Turnaj se hraje již tradičně v plném dresscode A, na což hráči většinou nejsou moc zvyklí a první soupeř, se kterým se musejí vyrovnat, je teplo a pot. Kvalifikace byla rozdělena do 8 skupin a 2 víkendů, kdy se každý hrací den odehrály dvě skupiny na 2 vítězné framy. Ze skupiny vždy postupovali 4 hráči. Za zmínku z kvalifikace stojí porážka Heatha Williamse od Jirky Austa ve skupině A. Heath jako horký favorit turnaje neměl proti Jirkovi šanci. Jirka vždy zahrál dva velké náběhy v každém framu a zápas jasně opanoval. Ve velké pohodě hrál ve skupině B Aleš Herout. Jeho tři náběhy nad 50 a dalších 5 nad 30 jasně ukázalo dalšího z favoritů, který se ve skupině utkal mimojiné i se svým trenérem. Tomáš Kejla pořád umí a ve skupině skončil druhý. Další z favoritů byl Dan Kohout. Ten ve skupině C vyhrál všechny svoje zápasy a pomohly mu v tom i 3 náběhy nad 30. Z druhého místa ho doprovodil skvěle hrající Martin Cupal ze snookerového klubu ve Studénce, který se běžných turnajů neúčastní. Skupina D byla kvůli odhlášeným hráčům pouze 5tičlenná. Dan Milý ji sice vyhrál, ale musel ve 3 zápasech ze 4 bojovat v rozhodujícím framu a s Liborem Břicháčkem měl rozhodně namále.

MCR Playoff

Skupinou smrti by se dala nazvat skupina E. Kryštof Michal – dlouhodobý top 5 hráč žebříčku, Honza Janata – bývalý mistr snad ve všem, kde se používá tágo, Tomáš Náhlík – který když se dostane do provozní teploty tak umí zatopit každému a Zaid Al-Tamimi, který umí taky krásně zahrát. Předpoklady se potvrdily a nikdo nevyhrál všechny zápasy. O prvenství Kryštofa rozhodlo méně prohraných framů a odsunul tak na druhé místo Honzu Janatu. Ve skupině F se rozhodovalo mezi Standou Privitzerem a Filipem Domorádem, který jediný hrál významnější breaky. Ze skupiny překvapivě nepostoupil 7mý celkově nasazený Jindřich Prchal, kterému turnaj zřejmě vůbec nesedl a vyhrál pouze jediný zápas. Za zmínku stojí postup dvou hráčů, kteří soutěže nehrají, a to Jana Brejtra a Michaela Crona. Skupinu G měl papírově vyhrát Jirka Kubiš, který ale nedokázal zastavit Jakuba Rendlu a v napínavém zápase prohrál. Překvapil i ve Studénce hrající Martin Ferenčík, který sice prohrál s nepostoupivším kolegou ze Studénky Michalem Brzicou, ale naopak porazil Lukáše Veverku, který to měl sice několikrát “nalité”, ale zápas neuhrál. Postoupili však oba. Poslední skupina vyloženého favorita neměla. Papírově sice měl skupinu opanovat David Šlehofr, který se nedokázal poprat s rolí organizátora i hráče a o místo mu postup utekl. Ze skupiny šel z prvního místa plzeňský Marek Vyčítal.

 

Vyřazovací boje byly na programu poslední víkend v květnu. Začalo se už v pátek třemi zápasy nejlepších 32, turnaj pokračoval dalšími zápasy a osmifinále v sobotu, v neděli se pak odehrálo čtvrtfinále a semifinále na 4 vítězné a finále na 5 vítězných. Nejlepším náběhem prvních dvou kol bylo 44 od Jirky Kubiše a 41 od Aleše Herouta. Do čtvrtfinále postoupil právě Aleš Herout, Dan Milý, Kryštof Michal (vyřadil Honzu Janatu v osmifinále), Dan Kohout (vyřadil jednoho z favoritů – Jirku Kubiše, který doplatil na prohru ze základní skupiny horším nasazením do pavouka), výborně hrající Jirka Aust, který postoupil přes Tomáše Náhlíka, Jakub Rendla, Heath Williams (prozatím bez ztráty framu) a Martin Cupal ze Studénky.

MCR Ctvrtfinale

Dan Milý dokázal Alešovi vzdorovat pouze v prvním framu. Aleš v každém framu bodoval a další 4 vyhrál vždy s větším a větším rozdílem. Kryštof s Danem Kohoutem předvedli zápas se vším všudy. Kryštof už vedl 3-0, Danovi se nedařilo a nemohl se dostat do zápasu, zatímco Kryštof trestal (i za pomoci krásného breaku 42). Po přestávce ale přišel Dan jako vyměněný a už už se zdálo, že zápas zvrátí. Dotáhl na 3-2, ale 6. frame už byl nad jeho síly a Kryštof si postup pohlídal. Jirka Aust pokračoval ve spanilé jízdě a Jakubovi dovolil pouze jeden frame, i když nutno říct, že se vždy rozhodovalo až na posledních koulích. To Heath měl našlápnuto a ani Martinovi Cupalovi nepovolil frame a skóroval v každém framu.

Semifinále Aleše s Kryštofem slibovalo zajímavý zápas. Kryštof vždy nějaké framy od Aleše urve a vždy mu chybí jen málo, aby překvapil a vyhrál. I teď dokázal Alešovi dva framy vzít, ale větší kvalita je na straně Aleše a to se projevilo. Aleš si pomohl náběhy 44, 42 a 35 a nenechal nikoho na pochybách, že si jde za svým cílem turnaj vyhrát. Heath poprvé v playoff dvakrát s Jirkou prohrával, ale vždy vyrovnal, 5. frame vyhrál na poslední černé, ale v posledním framu zahrál 34 a bylo rozhodnuto.

MCR Final

Všichni se těšili na zápas Aleše s Heathem. Dosavadní průběh sliboval napínavý zápas a nic nemělo být předem rozhodnuto. Jenže, Heath podcenil přípravu na dlouhý turnajový den a začaly ho trápit osmihodinové kontaktní čočky. Bylo vidět, jak trpí a jak mu je líto, že nemůže hrát na 100% a opravdu i přes Alešovo polevení na jeden frame finále dopadlo jednoznačně 5-1 ve prospěch Aleše, který tak obhájil loňský titul a potvrdil svoji dominanci. Nutno zmínit první dva framy – v prvním Aleš zahrál 37 a 45 a přesáhl 100 bodovou hranici, ve druhém si pomohl podobně náběhy 36 a 31.

 

Po turnaji jsme se zeptali čtvrtfinalistů na jejich dojmy. Skvěle hrající Jirka Aust svůj výkon komentoval: “Vzhledem k tomu, že jsem téměř celou sezónu nedržel snookerové tágo v ruce, tak je pro mě celé mé účinkování na MR velkým a milým překvapením jak s umístěním tak hrou. V kvalifikaci si nejvíce cením skalp Heatha asi po mém nejlepším výkonu na celém MR. V play off jsem dokázal využít vítězství ve kvalifikační skupině tím až do semifinále jsem pro mě měl hratelné soupeře.. V semi jsem nedokázal proti Heathovi zopakovat výborný výkon z kvalifikace a prohrál jsem. Ale myslím, že po boji. Jinak gratuluji všech hráčům k jejich výkonům a umístění a celkově se MR líbilo, už jenom proto, že jsem si strašně rád po dlouhé době zahrál.”

MCR Vitez

Martin Cupal:”Jsem rád, že jsem se i na počtvrté probojoval do playoff, ale poprvé se mi podařilo postoupit do last 16, což se mi tři roky předtím nepovedlo. A že se mi povede postoupit až do čtvrfinále, mě hodně mile překvapilo. Ve čtvrfinále jsem hral s Heathem Williamsem. Bohužel se mi nepodařilo uhrát ani jeden frame, ale vůbec mě to nemrzí. Zápas jsem si užil maximálně, jako celé mistrovství a už teď se těšim na příští rok!”.

Jakub Rendla:”Letošní MČR potvrdilo, že se u nás stále dá spolehnout na stejná jména. Až na pár výjimek se mezi posledních 16 probojavala celkem očekávaná sestava. A finále hráli dva opravdu nejlepší hráči u nás. Za nejpříjemnější překvapení považuji výkony kluků ze Studénky. Tři se dostali ze skupiny do playoff. Martin Cupal dokonce zazářil postupem do čtvrtfinále. A Michael Cron neměl daleko k postupu do osmifinále. A to už se dostávám ke svému výkonu. Daleko větší problémy jsem měl právě s papírově slabšími hráči. Nemyslím si, že by se jednalo o podcenění, ale spíš jsem nebyl schopen najít recept na jejich místy až příliš defenzivní hru. Mnohem lépe jsem se cítil proti silnějším hráčům. Takže jsem své nejlepší výkony předvedl proti Jirkovi Kubišovi, Standovi Privitzerovi a asi vůbec nejvíc se mi, i přes prohru, dařilo proti Jirkovi Austovi ve čtvrtfinále. Třetí čtvrfinále na MČR za poslední čtyři roky mě těší, ale doufám, že třeba příští rok už to protrhnu.”

Dan Kohout: “Hrál jsem dobře, ve skupinách jsem ztratil jenom jeden frame s Jardou Horním. V play off jsem ve druhém kole hrál s Jirkou Kubišem, těžký zápas, kde jsem musel hrál hodně defenzivně, abych zápas kontroval a vyhrál, což se mi i nakonec povedlo. Nakonec jsem vypadl ve čtvrtfinále s dobře hrajícím Kryštofem Michalem. Ten na mě dobře nastoupil a já se nějak nemohl pořádně rozehrál až do stavu 0:3 a to už bylo celkem pozdě. Zvládnul jsem jenom snížit, ale nakonec z toho byla prohra 2:4. Pořádně nevím jak svůj výkon zhodnotit, ale když si vezmu, jak jsem tuhle sezonu oproti těm dřívějším málo trénoval a prakticky jenom hrál turnaje, tak asi můžu být, i když nerad, se čtvrtfinále spokojený. Každopádně vím co do příští sezony změnit: trénovat, trénovat a zase trénovat!”.

Dan Milý: “Tento turnaj byl takovou tečkou za velmi nepovedenou sezónou. Nehral jsem žádný extra snooker. V kvalifikaci jsem vyhrál 4 zápasy z 5 v rozhodujícím frejmu. V sobotním playoff jsem hrál pěkně první dva frejmy v obou zápasech a závěry jsem nějak uhrál. V neděli s Alešem jsem zase v půlce zápasu najednou přestal potápět koule, i když jsem dostával pořád hromadu příležistostí, a tak jsem 1:4 prohrál. Věřím, že přes léto se zvednu a další začnu opět hrát svůj snooker s vysokými náběhy a vyhranými turnaji.”.

Od Heatha se mi vyjádření získat nepodařilo, Aleš svůj dojem z turnaje komentoval takto: “Trénink se mi vyplácí. Trénuju 3 hodiny denně a je to vidět. Za celý turnaj jsem hrál moc dobře. Jediný výpadek přišel v zápase s Kryštofem – tam jsem nebyl úplně ve své kůži. Zápas s ním byl nejtěžší. Ve finále je škoda, že Heath první tři framy nehrál dobře. Viděl jsem, že má problémy s očima, tak jsem polevil v koncentraci a Heath se dostal zpátky do zápasu. Naštěstí to trvalo jeden frame. Poslední dva framy byly hezké z obou stran.”

Novinky z ostatních sekcí

ŽEBŘÍČEK ČR